ABS / Traction Control light problem (RR97) - Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum
» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

LandRoversOnly.com is the premier Land Rover Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-05-2005, 01:50 PM   #1 (permalink)
Member
 
DanielS's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Helsinki / Finland
Posts: 12
Gallery: 0
Default ABS / Traction Control light problem (RR97)

Hi Guys, I know someone out there probably can help me. I have a problem with the warning lamp (dashboard) for the ABS and Traction control. It's like every third time I start the car (p38) they come on.

I assume they use the same sensor, as they always come on at the same time. One garage said that I should get a new pair (they come in pairs....) of sensors back. The error code pointed to the right hand back wheel sensor. I wouldn't necessarily like to get these stright away, as the price was like 300+ euros...

Another garage told me that it could be a wiring problem. Or the metal ring(?) the sensor reads from, that could be out of sync.

Any ideas / suggestions? I'd really appreciate it.
DanielS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-06-2005, 05:21 AM   #2 (permalink)
Senior Member
 
troverman's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: New Hampshire, USA
Posts: 489
Gallery: 0
Default

I have the problem, 1995 4.0SE. The message center says "ABS Fault, Traction Failure." I don't actually have a problem with the rear sensors, but the wiring is somewhat chewed up back there and I had to splice it back together. My problem is intermittent. I can "fix" the wiring and there will be no warning lights for several months. I know ultimately I will have to change the sensors in order to get the new harness, but it is $$$. If I was you, find the ABS sensor that the computer says is the problem. (the ABS sensor operates the traction control) It is a black plug which sits on top of the rear axle just behind the brake disc. It is connected to a wiring harness (single thick wire) which may say "WABCO" on it. Trace this wire all the way back to the plug which is located high on the underbody near the back bumper, driver's side (USA). There are actually two plugs back there, one for the other side. Unplug the plug, clean the contacts as best you can, then plug it back in. Also, make sure there is no breakage in the ABS sensor harness as is my problem. As to the sensor being out of sync, this can be the case. If you have never removed the sensor, check the harness and plug first. If the sensor has been out before, you can pull the sensor straight out, clean it, and push it straight down in again. It should now be aligned. Really, all of this is easy to do.

Good luck
troverman is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-07-2005, 01:38 AM   #3 (permalink)
Member
 
DanielS's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Helsinki / Finland
Posts: 12
Gallery: 0
Default

Thanks for your advice and ideas. I will have a look underneath - never tried to actually locate this sensor before, but with your description it should be easy.

I'll keep you posted if I get anywhere. - Thanks again!
DanielS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-21-2005, 11:56 PM   #4 (permalink)
Member
 
DanielS's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Helsinki / Finland
Posts: 12
Gallery: 0
Default

Hi again - I checked the sensor, pulled it out cleaned it (it was really greasy, thick black stuff) and put it back in. It didn't look that it was broken. However - this didn't solve the case. Every now and then the warning lights go on.

Now I wonder if it could be an electrical problem? I had a blown relay, one off them connected to the airconditioning, and I mean really blown - it was a bit brown on the outside, and had melted a bit... The fuses were still ok. Maybe I should check the relay for ABS? -Although, the fault code said it was the right hand side back ABS / TC sensor failure.

-Ideas?

//Thanks, Daniel
DanielS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-22-2005, 08:59 AM   #5 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Bogota Colombia
Posts: 114
Gallery: 0
Default noise ..

HI , do you have a hard “clonk “type of noise when you shift from drive to reverse . And the ABS light comes on ?? if so tell me and I will send you instruction for the solution .There was a factory campaign for this problem.


Saludos .
__________________
Pascal
Pascaltissot is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-22-2005, 09:08 AM   #6 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Bogota Colombia
Posts: 114
Gallery: 0
Exclamation From all Data .

Drivetrain - Rear Axle Clicking Noise
No: 51/02/00/NAS
Ref: 51/01/98/NAS
Issue: 1
Date: 05/12/00


Click Noise from Rear Axle Area

AFFECTED VEHICLE RANGE:

Hub/Axle Shaft
Range Rover (LP) Up to YA434637

Differential Pinion Flange
Range Rover (LP) Up to YA435750
Discovery II (LT) Up to YA260194
Up to XA907212

SITUATION:

REAR AXLE CLICKING NOISE

When moving the gear selector lever from the "D" (drive) position to "R" (reverse) or from "R to "D" a clicking noise may be heard from the rear axle area. The noise may be the result of movement between the axle shaft spline and the drive flange. The differential flange to pinion spline can exhibit the same symptoms.

RESOLUTION:

NOTE: This TIB supersedes and replaces the information contained in TIB 51/01/98/NAS SECURE AXLE SHAFT SPLINE TO HUB JOINT

When a customer complains of these symptoms, or if the axle is apart for other work, Range Rover vehicles prior to the above VIN should have the axle shaft spline-to-hub joints secured using Loctite 648. Apply the Loctite using the procedure outlined below.

The rear differential flange to pinion spline for Range Rover and Discovery Series II models up to the above VINs can be corrected for a "click" sound with assembly using Loctite 648 also. When a vehicle after the above VINs is disassembled for repair, Loctite 648 should be used as part of the assembly process.

PARTS INFORMATION:

CDU1534L Stake Nut Qty. 2
NY116041L Nyloc nut Qty 1 Rear Differential flange RR up to VA37071
FS112301P Bolt Qty 1 Rear differential flange

Locally Sourced:

^ Loctite 648

WARRANTY CLAIMS:

64.15.01 Time 1.15 each side Range Rover only
Rear hub installation with Loctite

51.15.36 Time 0.55 Range Rover
Differential flange installation with Loctite

51.20.01 Time 0.50 Discover Series II
Differential flange installation with Loctite

FAULT CODE: G

Normal warranty policy and procedures apply

REPAIR PROCEDURE

NOTE: Loctite has been applied to Discovery II rear hub splines since the introduction of the model. Should a Discovery Series II rear hub be dismantled for any reason, regardless of VIN, Loctite 648 should be used during assembly as detailed below.

CLICKING NOISE FROM REAR AXLE SHAFT TO HUB SPLINE

CAUTION: Care must be exercised when disassembling the axle assemblies to avoid damage to the oil seal.

1. Refer to WSM Section 64.15.01 and disassemble rear axle.

2. Remove axle shaft from hub assembly to expose shaft splines.

3. Thoroughly clean & degrease the shaft and flange spline.

CAUTION: Ensure that only the spline area is covered when applying the Loctite 648. Ensure that from this stage the repair can be completed without delay so that work is completed within Loctite 648 cure time.






4. Apply Loctite 648 to the shaft spline taking care not to coat beyond the spline area. (Figure 1)

5. Reassemble shaft to flange assembly.

6. Install new stake-nut (CDU1534).

7. Tighten the nut to initial torque of 100 Nm (75 lbf. ft.).

CAUTION: Exercise care to avoid damage to the oil seal during axle assembly process.

8. Carefully refit hub and shaft assembly to axle case.

9. Install tires and lower vehicle to the ground.

NOTE: The torque value given in the next step is increased over the value in the Workshop Manual.

10. Torque stake-nut to 340 Nm (250 lbf. ft.) and stake the nut.

11. Allow the Loctite 2 hours to cure before driving the vehicle.


CLICKING NOISE FROM REAR DIFFERENTIAL FLANGE TO PINION SPLINE:

CAUTION: Care must be exercised when removing the flange to avoid damage to the oil seal.

1. Refer to Workshop Manual repair number 51.20.01 and remove pinion flange taking care not to damage the seal.

2. With pinion flange removed, thoroughly clean and degrease the pinion shaft and flange spline.

NOTE: Ensure that from this stage the repair can be completed without delay so that work is completed within Loctite 648 cure time.






3. Apply Loctite 648 to the pinion shaft spline ensuring that only the spline area is coated. ("B" in Figure 2)

CAUTION: Range Rover vehicles up to VIN VA370719 have pinion flanges secured with a nut. Later vehicles use a flange bolt, (refer to Figure 2). It is essential that each fastener type be tightened to the correct torque as specified below.

4. If pinion flange is secured by a bolt, install flange and tighten the bolt to 100 Nm (73.8 lbf.ft.).

5. If pinion flange is secured with a nut, install flange and tighten the nut to 135 Nm (99.5 lbf.ft.).

6. Allow 2 hours for the Loctite to cure before driving vehicle.
__________________
Pascal
Pascaltissot is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-22-2005, 09:11 AM   #7 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Bogota Colombia
Posts: 114
Gallery: 0
Default Abs

Some times the clonk type noise movement is so hard , that the sensor just misinterpret the problem and lights up the ABS .
Hope this will help you
Saludos
Pascal.
__________________
Pascal
Pascaltissot is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum > Land Rover Model Forums > Range Rover P38, Mk III and Range Rover Sport


Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 02:58 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
All content is copyright © 2004-2008 www.landroversonly.com and its original authors. Land Rovers Only is in no way affiliated with Land Rover