engine vibration - Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum
» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

LandRoversOnly.com is the premier Land Rover Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-25-2008, 05:31 PM   #1 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 19
Gallery: 0
Unhappy engine vibration

to all, i have a 1995 rover classic with a 4.2 engine about a week 4 weeks ago i started to have a vibration in my motor. when diving the vibration varys in severity at all speeds. when parked the vibration seems the worse around 2-3 thousand rpm. i have tried everything i have changed the stepper motor, maf,ignition amplifier,coil,cap,rotor,wires,plugs,catalytic converters fuel filter and fuel pump and tank recall, checked my timing,air gap etc please help i dont know what else to do i am just about ready to sdismantle the motor thiking its internal the motor has 156,000 miles on it. please does somebody have an idea i have done tons of work and hate to give up thanks all
jsmolin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-25-2008, 05:33 PM   #2 (permalink)
member
 
SafariDave's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Brooklyn, NY
Posts: 1,105
Gallery: 0
Default

What kind of gas do you use?
__________________
The City is a Jungle.

2005 LR3/Disco3 SE 4.4 The Rhino
1999 LR Disco II SD 200,900 miles (Sold)
1991 Range Rover Classic (Sold) 'The Turtle'
1988 Range Rover Classic (Sold) 'The Rust Bucket'
SafariDave is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2008, 05:46 PM   #3 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 19
Gallery: 0
Default

high test only thanks
jsmolin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2008, 05:52 PM   #4 (permalink)
member
 
SafariDave's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Brooklyn, NY
Posts: 1,105
Gallery: 0
Default

If you are in NY, you can take it to my LR guy he's amazing my engine purrs @ 185,000+ miles. He always has high mile RRC and keeps them going. Give him a call Ricardo is his name 718-274-5761. Good luck!
__________________
The City is a Jungle.

2005 LR3/Disco3 SE 4.4 The Rhino
1999 LR Disco II SD 200,900 miles (Sold)
1991 Range Rover Classic (Sold) 'The Turtle'
1988 Range Rover Classic (Sold) 'The Rust Bucket'
SafariDave is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-26-2008, 10:42 AM   #5 (permalink)
Life, Liberty, and the pursuit of Roverness
 
BullDogSix's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Michigan, USA
Posts: 955
Gallery: 7
Default

Is there a sound associated with this, or is it only "felt"? Possibly a harmonic balancer (up front on end of crankshaft)?? Does this vibration start after it's warmed up...or right from start up?
__________________
1998 Disco 50th Anniversary...#13 of 50
1971 Jaguar XJ6 SWB...resto in progress
1953 M38A1

...1994 RRC LWB...gone but not forgotten.

BullDogSix is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-26-2008, 12:36 PM   #6 (permalink)
Chicago where body armor is needed for a day in the park
 
ArmyRover's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chicago IL
Posts: 7,013
Gallery: 0
Default

motor or tranny mounts?
__________________
"If you can't stand behind our soldiers, then by all means stand in front of them." unknown author.

Need Parts?

www.lucky8llc.biz (716) 898-8153

PT Schram pt@ptschram.com

paulgrant@gmail.com


http://lucky8llc.com/L8Forum/index.php





1983 Land Rover 110 5 door wagon

1972 MGB
ArmyRover is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-26-2008, 12:44 PM   #7 (permalink)
1989 county 3.9
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 136
Gallery: 0
Default

there's not an engine in the world that doesn't vibrate at 2-3 thousand rpms.

if its accompanied by a metallic noise you have trouble.
otherwise i'd try to dampen the vibration by tightening the mounts. or replacing them if the rubbers shot.
MysteryTheatre is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-26-2008, 05:25 PM   #8 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 19
Gallery: 0
Default

theres no noise with it and it comes and goes gets really bad and then less when driving and when parked it does it at idle and gets worse around 2-3 thousand rpm then less at higher rpms thanks
jsmolin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-26-2008, 05:25 PM   #9 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 19
Gallery: 0
Default

did not do this 3 weeks ago and no noise with vibration
jsmolin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-26-2008, 05:26 PM   #10 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 19
Gallery: 0
Default

checked mounts no probs there thanks
jsmolin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-26-2008, 05:27 PM   #11 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 19
Gallery: 0
Default

vibration only felt and is worse when warm thanks
jsmolin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 04:19 PM   #12 (permalink)
1989 county 3.9
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 136
Gallery: 0
Default

anything can cause a "vibration" : if the engine is misfiring... if one bank is running leaner than the other(o2 sensor), if one exhaust manifold is leaking and creating less back pressure than the other . it could be something as simple as fouled injectors , just going through and replacing hundreds of parts unfortunately does not neccesarily solve the problem, you need to find another clue.
what else besides "vibration"?.... you are only noticing it at idle more than when driving because the momentum of the moving vehicle pulls the engine through the "mis" and it is less noticeable. it sounds like an ignition miss maybe. take it out where it is pitch black and lift the hood while it is running, look for arching, cross-firing or grounding from the wires and distributor , you may just need a new dist cap or to re route some wires , maybe a wire came partially loose at the connector...
MysteryTheatre is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 04:40 PM   #13 (permalink)
Ian Matthews
 
p76rangie's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Melbourne Australia
Posts: 4,620
Gallery: 0
Default

Check the engine (radiator) fan and water pump. Fans can go brittle and bits break off. The bits missing cause the fan to be out of balance and puts a viabration through the whole motor.
p76rangie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 03:21 AM   #14 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 19
Gallery: 0
Default

i have checked all injectors,wires,cap,rotor,plugs,even checked connections to injectors and ignition components
jsmolin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 04:13 PM   #15 (permalink)
1989 county 3.9
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 136
Gallery: 0
Default

sounds like that vibration your feeling is your engine running!!!!

without any other information from you i can only piss in the wind.
MysteryTheatre is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum > Land Rover Model Forums > Range Rover Classic


Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Any body doing electric hybrid in a LandRover? Adam in NYC USA Hybrid 57 12-03-2010 02:33 AM
[All] Pre 96 OBD1 Fault Codes TerryS Tech & DIY 0 01-26-2007 08:00 AM
P38 ..Non-Starter!! Fozzy Range Rover P38, Mk III and Range Rover Sport 25 04-12-2006 04:50 AM
Custom fabrication people.. I have a pair of turbos 02disco2 Discovery Series II 9 01-24-2006 08:53 AM
99 4.6 is superlocked and won't reset Spring Range Rover P38, Mk III and Range Rover Sport 9 12-05-2005 05:46 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 03:31 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.