2002 LR Disco 2 - hesitating ....help ! - Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 05-18-2019, 06:57 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2002 LR Disco 2 - hesitating ....help !

Hi. I have a 2002 LR disco 2 - 4.0 petrol.
Was running very rough and had 15 codes that had come up.
I changed out: all 4- O2 sensors, tps, all spark wires, new plugs, MAF, Coil and the two catalytic converters. (cats melted right out)
After this I poured water over the intake and found there was either a leak in the lower intake plenum or the lower injector rings were not sealed allowing a vacuum leak …sucked in water and bogged down. Thus causing lean codes and burning up the Cats...
After this I replaced all the intake gaskets and put new rings on my injectors...the lower injector rings were definitely loose and old.
Now, all the codes are gone except for P0141! This will only come up sometimes , not all the time.
It idles 100% better but under load going up a hill I am still feeling a slight hesitation and surging.
Its not stalling but definitely hesitating and seems to be under power.
Head gaskets were done one year ago.
Was reading up on the Crankshaft Position Sensor...Would this throw a code and have these symptoms?
Any help would be appreciated. I'm running out of ideas...
Darrin McGillis is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 05-20-2019, 02:23 AM
Expert Crate Digger
 
JUKE179r's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Suffolk, UK
Posts: 133
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 27 Post(s)
Clear the codes, run it up again and check again for codes.
Post the exact codes you get.

MIKE
- 2001 Discovery 2 SE (NAS LHD) “MYRTLE”, 110K miles, 4.0L V8, NGK Iridium IX plugs, PCV mod, 180* T-stat, Hayden fan clutch/Dorman fan, removed TBH, SAI modded K&N filter, Safari Gard steel guards, Warn XD9000i winch, KO2 265/75R16 on steel rims, EBC rotors/Akebono pads, +2” TF lift & LEDs
- UltraGauge Blue, Foxwell NT510, Nanocom D2 V8 & TD5


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
JUKE179r is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 05-27-2019, 10:59 PM
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
I found this post I think it might help you,

Through a bit more digging I think that I just found the answer and solved the problem that was causing the SES light.

I found an explanation relating to P1415 and Land Rovers: "SAI runs when cold. Pump runs, blows air into the rail. Power is applied to the vacuum switching valve, which applies vaccum to the gulp valves so they open. You either have no fresh air or no vacuum to open the valves. The nipple at the reservoir behind the right wheelhouse gets oil-soaked and falls off. The vacuum valves fail as well."

So......I went outside just now and lookedthe pump and vaccum connections over. Turns out that the quick connector on my fresh air pump was partially disconnected. I pushed on the connector and it made a very satisfying "click" sound as it properly reconnected itself to the pump. Started up the engine and voila'........the SES light is gone!!!!!
Ed4x4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum > Land Rover Model Forums > Discovery Series II

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 LR Disco 2 - Rough idle and Hesitating Darrin McGillis Discovery Series II 3 04-16-2019 05:42 PM
96 Disco ongoing stumbling or hesitating with the VSS plugged in Len Discovery Series I 5 08-28-2007 04:05 PM
FS:2002 LR Discovery II 77k for $10k or b/o!! kadafone Land Rover Vehicles 3 06-12-2006 09:46 AM
2002 LR Disco II OrangeCountyLR714 Show it off 14 05-10-2005 12:25 PM
2002 LR Disco II, I LOVE IT OrangeCountyLR714 Discovery Series II 8 03-13-2005 06:48 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome