Lack of Power and LOUD - Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 06-09-2008, 10:01 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Lack of Power and LOUD

Hello all,

I have a 96 Disco1 SE7 that I just purchased. It has several nagging issues but the one I'm currently looking into is the fact it has very little power and is VERY loud. It sounds like a fan type noise but at 2000 rpm pulling my boat (about 3500 lbs total) I sound like a jet plane taking off and can barely get up a small incline without really putting my foot in it. No check engine/service engine light coming on, it does work when I cycle the key on start up like it should. I'm replacing the fuel filter today and I have premium name brand fuel in the tank.

Also, if any of you are experts in other areas my other issues are:

1. Rear windows inop no power to either switch (center console or door) rear window fuse good and has power.

2. Rear sunroof inop but getting power to both switches.

3. Cruise control inop and yes, I have the main dash switch turned on.

All fuses checked and good. Any help would be great.

Travis
Aarons312 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 06-09-2008, 06:46 PM
Rover-Holic and Admin
 
ArmyRover's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Augusta, GA
Posts: 7,891
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 109 Post(s)
with the engine off see if your fan clutch is seized up. If you can't turn the fan by hand there is your culprit on the noise.

1972 MGB
2006 Bonatti Grey LR3 Proud Rhino Bumper, Baja Rack and TF underbody skid plates almost 33's lol
2007 Chawton White LR3 Proud Rhino lift rods
1983 Trident Green 110, TerraFirma suspension, and bumpers
1991 Range Rover Classic Hunter Eastnor Green


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ArmyRover is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 06-10-2008, 06:30 AM
Support Our Troops
 
Join Date: Jan 2005
Location: Hudson Valley, NY
Posts: 3,667
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Aarons312 View Post
3. Cruise control inop and yes, I have the main dash switch turned on.
All fuses checked and good. Any help would be great.
Travis
Have you checked the vac lines for the cruise control? They are known to get cracks in them and that will cause the cruise control to not work. I would look at the lines and replace as needed.

John Conklin
apbtpetey is offline  
 
post #4 of 9 (permalink) Old 06-10-2008, 10:13 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks Army. Fan clutch is seized big time. I needed something to do today......
Aarons312 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 06-10-2008, 12:19 PM
Rover-Holic and Admin
 
ArmyRover's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Augusta, GA
Posts: 7,891
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 109 Post(s)
if memory serves a 4.3 chevy fan clutch is a direct swap and half the price.

1972 MGB
2006 Bonatti Grey LR3 Proud Rhino Bumper, Baja Rack and TF underbody skid plates almost 33's lol
2007 Chawton White LR3 Proud Rhino lift rods
1983 Trident Green 110, TerraFirma suspension, and bumpers
1991 Range Rover Classic Hunter Eastnor Green


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ArmyRover is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 06-10-2008, 04:08 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Army, Thanks for the tip on the 4.3 chevy fan clutch. Picked one up new for 10.00 less than a junk yard Rover one. Had to buy new fan to clutch bolts (2.00) and needed to enlarge the fan holes a little but it works great. Now, I need to move to the other issues. Anyone have any ideas on the rear windows and/or rear sunroof ideas. I will check cruise control vac lines.
Aarons312 is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 06-10-2008, 04:22 PM
Rover-Holic and Admin
 
ArmyRover's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Augusta, GA
Posts: 7,891
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 109 Post(s)
I'm no good with window issues I've had a non-working one for 6 years lol.

Glad I could help on the fan issue....

1972 MGB
2006 Bonatti Grey LR3 Proud Rhino Bumper, Baja Rack and TF underbody skid plates almost 33's lol
2007 Chawton White LR3 Proud Rhino lift rods
1983 Trident Green 110, TerraFirma suspension, and bumpers
1991 Range Rover Classic Hunter Eastnor Green


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ArmyRover is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 06-11-2008, 12:36 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
John,

Thanks for the vac line fix. ALL of them were cracked! Replaced and just got back from the test drive and the cruise works great. Replacing the fuel filter improved the power a ton. The one that was on it was very old and restricted something awful. I have noticed a new issue to go along with my rear windows and rear sunroof. My rear subs don't work. Well, to be accurate sound comes out but you have to have your ear right on the speaker cone to hear it. Fade works and the back normal speakers will blow your ears off but nothing from the subs. I pulled the speakers and amp out of the back door and it's getting juice. Any ideas?

Travis
Aarons312 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 06-11-2008, 12:51 PM
Rover-Holic and Admin
 
ArmyRover's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Augusta, GA
Posts: 7,891
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 109 Post(s)
the factory amps suck and I wouldn't be surprised if it was burned up.

1972 MGB
2006 Bonatti Grey LR3 Proud Rhino Bumper, Baja Rack and TF underbody skid plates almost 33's lol
2007 Chawton White LR3 Proud Rhino lift rods
1983 Trident Green 110, TerraFirma suspension, and bumpers
1991 Range Rover Classic Hunter Eastnor Green


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ArmyRover is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum > Land Rover Model Forums > Discovery Series I

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Land Rover Forums : Land Rover and Range Rover Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP! Very loud tapping at speed/under load only? acameltoe Discovery Series II 10 11-17-2012 06:26 AM
2002 Disco TD5 "suspect" noise in Power Steering Robbo Discovery Series II 1 06-19-2005 01:11 AM
Power Steering matprat Range Rover Classic 1 04-26-2005 09:52 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome